(?)

Afrikaanse witbuikegels - Atelerix Albiventris

Dit zijn dieren die heel erg tam kunnen worden. Ze rollen zich dan niet meer op en slapen bij je op schoot. Ze leven solitair, dus hou ze alleen. 2 vrouwen zou kunnen maar ze hebben hier verder geen baat bij. De bekende verdediging is natuurlijk het oprollen. Als je even wacht rollen ze vanzelf weer uit. Als de egel niet opgerold is liggen de stekels vlak tegen het lichaam en zijn dan ook niet meer zo scherp, je zou ze dan met de stekelrichting mee kunnen aaien.

De huisvesting moet minimaal 100x50 zijn. Dit kan een kooi zijn maar een terrarium is verstandiger. Hierin hebben ze geen last van tocht en de temperatuur is beter op 25 graden te houden. Ze hebben een huisje nodig en een loopwiel (dicht) met een diameter van 30 cm, zodat de rug niet beschadigt.

Er is in Nederland nog geen speciaal voer verkrijgbaar (in bijvoorbeeld de VS wel). Als basis kun je ze kattenbrokken geven, eventueel gemengt met egelvoer voor onze wilde egels. Daarbij hebben ze ook insecten zoals krekels nodig en af en toe een pinkie mag ook. Verder mogen ze ook fruit maar ze zullen dit niet allemaal eten. Water moet altijd aanwezig zijn in een schaaltje of flesje (let op of ze begrijpen hoe het flesje werkt). Ongeveer elk halfjaar moeten ze ook ontwormd worden, Stronghold kitten is hier voor geschikt en verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit is een pipetje, geef 1 druppel per 100 gram egel in de nek.

Witbuikegels zijn 15 tot 25 cm groot en wegen tussen de 250 en 600 gram. Mannen worden groter als vrouwen. Er bestaan inmiddels verschillende kleuren zoals albino, cinnamon en patronen zoals pinto (wit gevlekt). Ze kunnen 8 jaar oud worden.

Sugar gliders - Petaurus Breviceps

Sugar gliders ook wel suikereekhoorns genoemd zijn erg leuke huisdieren om naar te kijken maar ze kunnen ook zeker heel erg tam worden, je kunt ze in je zakken laten slapen, aaien of in een buideltje meenemen. Het zijn buideldiertjes die in groepen leven dus hou er altijd minimaal 2. Eén van de meest bijzondere eigenschappen aan deze dieren is de huidflap tussen de voor en achterpoten zodat ze kunnen zweven.

Als huisvesting is een binnen voliere van minimaal 60x60x170 cm nodig. Hierin moeten klimmogelijkheden worden gemaakt met takken en touwen. Maar niet teveel zodat ze nog wel rond kunnen springen. Verder een huisje, nestkastje of slaapbuidel en sommige gebruiken ook graag een (dicht) loopwiel. Hou ze boven de 18 graden, als dit niet lukt gebruik dan een warmtesteen voor reptielen of een Snuggle safe om de slaapplek warm te houden.

Speciaalvoer is in Nederland nog niet verkrijgbaar (wel in de VS). Hier moet er speciale pap gemaakt worden (google het recept), dit moeten ze elke dag hebben, gelukkig kun je de pap invriezen in mallen voor ijsklontjes zodat je dit niet elke dag hoeft te maken. Verder moeten ze veel vers fruit en groente eten en daarbij ook insecten zoals krekels of kattenbrokken. Af en toe een nootje of fruit en honing kuipjes voor vogels vinden ze ook erg lekker! Water kan gegeven worden in een drinkflesje.

Gliders zijn 25 tot 40 cm lang (met staart) waarbij mannen 110 tot 160 gram wegen en vrouwen 100 tot 135 gram wegen. Ze kunnen 12 jaar oud worden. De wildkleur is grijs of bruin maar ze bestaan tegenwoordig ook in het wit! Dit is echter in Nederland nog erg zeldzaam. 

 

Grootooregel - Hemiechinus auritus aegypticus

Solitair levend nachtdier dat erg agressief naar soortgenoten kan zijn. Hou ze dus altijd alleen! Naar mensen zijn ze gelukkig niet agressief en kunnen ze erg tam worden, ze zijn vergelijkbaar met witbuikegels.

De huisvesting, voeding e.d. is hetzelfde als bij de witbuikegel, hoewel de huisvesting beter iets groter kan zijn.

Grootooregels kunnen 4 tot 10 jaar oud worden en 15 tot 30 cm lang. Er zijn nog geen andere kleurslagen dan wildkleur.