(?)

Hierbij beknopt wat foto's en informatie over een deel van de dieren die wij houden.

Het is nog lang niet alle informatie maar zo krijg je een globaal beeld of een dier een beetje bij je past.

  

Russische dwerghamsters - Phodopus Sungorus

Dit zijn zeer vriendelijke hamsters en daarom ook de meest gehouden dwerghamster. Ze kunnen erg tam worden. Het is de enigste hamstersoort die ook in gevangenschap een wintervacht kan krijgen, ze worden dan wit(ter). In deze periode zullen ze ook minder eten en meer slapen. Over het algemeen kun je deze hamsters het beste alleen huisvesten hoewel vooral broertjes of zusjes samen ook goed kan gaan. In de natuur leven ze niet solitair maar in gevangenschap gaat het toch vaak fout met meerdere hamsters bij elkaar. Als je meer dan 1 hamster wil moet je altijd zorgen dat je een extra kooi heb staan zodat je ze meteen uit elkaar kan halen, mocht dit nodig zijn.

De huisvesting moet minimaal 50x30 cm zijn. Het zijn geen klimmers maar ze rennen wel graag en veel dus een (dicht) loopwiel is een vereiste net zoals een huisje. Een zandbad zullen ze ook zeer waarderen! Een bakje met chinchilla of fijn vogelzan is prima, ze zullen hier graag in "badderen". Dit is erg leuk om te zien.

Voor dwerghamsters is speciaalvoer verkrijgbaar, verder mogen ze ook soms wat groente en fruit maar niet teveel. Ze kunnen er diarree van krijgen. Verder mag een flesje water niet ontbreken.

Russische dwerghamsters zijn zo'n 6 tot 11 cm lang en 25 tot 50 gram zwaar. Ze worden ongeveer 1.5 tot 2 jaar oud.

 

Syrische hamsters - Mesocricetus Auratus

Een leuk huisdier, ook voor kinderen. Mits ze tam gemaakt zijn zullen ze niet bijten en zijn het lieve vrolijke huisdieren. Ze worden ook wel goudhamster genoemd vanwege hun natuurlijke kleur (wildkleur) die oranje is. Het zijn solitaire dieren die altijd alleen gehuisvest moeten zijn.

De huisvesting moet minimaal 60x30 cm zijn, groter is altijd beter. Ze klimmen en rennen graag dus er moet altijd een loopwiel (dicht) aanwezig zijn met een diameter van ongeveer 17 cm. Kleinere molens kunnen de rug beschadigen.

Voor hamsters is speciaalvoer beschikbaar, hier zit over het algemeen alles in wat ze nodig hebben. Verder mogen ze af en toe wel wat groente en fruit maar niet teveel of te vaak, dit kan leiden tot diarree. Water kan aangeboden worden in een flesje voor knaagdieren.

In gevangenschap worden ze 1.5 tot 3 jaar oud, 12 tot 18 cm lang en wegen 100 tot 200 gram. Naast de wildkleur zijn er inmiddels meerdere kleur en vacht varianten zoals zwart, wit, gevlekt, langhaar en rex (krullen).
 

Chinchilla's - Chinchilla Laniger

Chinchilla's zijn leuke actieve dieren. Ze zijn erg vriendelijk en kunnen zeer tam worden. Het zijn groepsdieren en moeten altijd per paar of groepje gehuisvest worden. Een chinchilla alleen zal wegkwijnen en gedragsstoornissen ontwikkelen. 

Ze hebben een vrij grote huisvesting nodig, het liefst een vierkante meter per dier, maar hoe groter hoe beter! Kijk wel uit met grote hoogtes, maak deze kleiner met plateau's en trapjes. Ze schatten slecht diepte in en kunnen anders te ver vallen. Wat vooral ook erg belangrijk is, een kom met badzand! Dit is essentieel voor de vachtverzorging. Hier is speciaal chinchilla zand voor te koop. De temperatuur mag nooit onder de 15 graden of boven de 30 graden komen. Verder kun je ze ook een loopwiel (dicht) geven, dit gebruiken ze ook graag. De diameter moet minimaal 30 cm zijn, anders kunnen ze de rug beschadigen.

Chinchilla's hebben een erg gevoelig darmstelsel en mogen dus alleen speciaal chinchilla voer eten. Verder moet er altijd hooi aanwezig zijn! Dit houd hun spijsvertering op gang. Water kan gegeven worden in een flesje.

Het zijn vrij grote dieren, ze worden 37 tot 60 cm (met staart) lang en 400 tot 750 gram zwaar. Ze kunnen 10 tot 15 jaar worden. Behalve de wildkleur grijs zijn ze er ook in verschillende andere kleuren zoals wit, violet en bruin bijvoorbeeld.